De muisarm is terug

De pijnlijke pols is terug, zo blijkt uit een enquête onder Europese werknemers. Ook maken ze zich zorgen over langdurig zitten en giftige printers.

De muisarm is terug 700x300px

Wacht, de muisarm?

Precies dezelfde als rond de millenniumwisseling. Toen klaagden kantoorwerknemers over pijnlijke polsen en armen door gebruik van toetsenbord en muis. Steeds dezelfde beweging gaf RSI (repetitive strain injury), waarbij de pijn lang aanhoudt. En dat gevaar bestaat nog steeds. Werknemers zeggen er zelfs meer kans op te hebben, zo blijkt uit een nieuw onderzoek van het Europese agentschap Osha. De gemiddelde Europese werknemer verricht nu vaker veelvuldig dezelfde handelingen, zoals werken achter een scherm of repeterende bewegingen in een fabriek. Daardoor nam het door hen ervaren risico in vijf jaar tijd toe van 52% naar 62%. En daar komt bij dat we nu ook gevaar lopen door te lang stilzitten, vooral in de financiële sector.

Hoe kan dit?

RSI is nooit helemaal weggeweest, zegt Erwin Speklé, ergonoom bij Arbo Unie. Hij herkent het gevaar dat werknemers signaleren. Er is in de afgelopen twintig jaar veel gebeurd aan preventie: betere stoelen, betere bureaus, beter licht, betere toetsenborden en betere muizen. Maar ons werk is ook veranderd, en dat doet weer wat van de winst teniet. Er is meer tijdsdruk, waardoor werknemers langdurig onder spanning werken. Ook zijn we met andere apparaten gaan werken en we kunnen technologisch meer dan in het verleden. 'Zelfs vuilnismannen kunnen nu zittend met een joystick afvalbakken legen.'

Hoezo is 'zitten' nu een gevaar?

Omdat het voor het eerst onderzocht is. Het onderzoek is ook in 2014 gehouden. Toen konden werknemers dit gevaar niet aanvinken en bleef zo ongezien. Maar nu kan het wel en het blijkt meteen een groot punt. Van de bankverzekeraars en overheidsfunctionarissen zegt 92% tijdens zijn werk blootgesteld te worden aan langdurig zitten. Dat zou kunnen leiden tot hart- en vaatziekten, diabetes en zelfs vroegtijdig overlijden. 'Het is erger geworden, kantoormedewerkers zitten tien uur per dag', zegt Speklé, die het probleem ook persoonlijk ondervindt. 'Je zit in de auto naar je werk, op je werk, terug naar huis, gaat koken en als dan alles klaar is zeg je: poe, even zitten. Ik vind het veelzeggend dat het met stip als risico is binnengekomen.'

Wat gebeurt er bij RSI?

Spieren raken overbelast door swipen, tikken en klikken. Maar ook door dozen schuiven. Doordat steeds dezelfde spieren het werk doen, kunnen haarscheurtjes in het spierweefsel ontstaan. Dat is normaal geen ramp: het lichaam kan deze zo herstellen. Maar als de handeling maar doorgaat, blijft het herstel uit. Striemen collageen, een eiwit in huid, botten en spieren, zitten dan niet meer netjes gebundeld, maar gaan kapot. Ook zenuwen in de spieren raken beschadigd, en deze herstellen traag. Daardoor doet op een gegeven moment zelfs het optillen van een nietmachine veel pijn. Dit is ook de reden dat het herstel van RSI veel langer duurt dan van een partijtje ongetraind zaalvoetbal. Wissel vaak van houding om dit te voorkomen, zeggen ergonomen.

En wat is er mis met die printer?

Dat is een ouder probleem. Aanraking met gevaarlijke chemicaliën staat ook hoog op de lijst in het onderzoek, en printers en kopieermachines staan erom bekend dat ze gevaarlijke stoffen uitstoten. Maar daarover is goed nieuws te melden: de regel nu is dat een kubieke meter kantoorlucht niet meer dan 0,12 mg ozon, 3,5 mg roet en 0,4 mg stikstofoxiden mag bevatten. Volgens het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid halen we dat tegenwoordig goed, omdat nieuwe, goed onderhouden kopieerapparaten een stuk schoner zijn. En misschien ook omdat we minder vaak hoeven te printen. Al is dat wel weer een reden minder om even op te staan.

Meer informatie?

Wil je meer weten over RSI? Neem dan contact met ons op via info@arbounie.nl.

Bron: FD.nl woensdag 5 februari 2020

Deel deze pagina

Terug naar overzicht

Arm-, nek-, en schouder-klachtpreventie

Voorkom klachten, doe onderzoek naar werkhouding en werkplek en ontvang een duidelijke rapport met persoonlijk advies.