Ga naar de hoofdinhoud
Ga naar de hoofdinhoud
Logo

Leestijd 3 minuten - 17 februari 2025

Een loonsanctie van het UWV: wat nu? 

Als een werknemer ziek is, moet je als werkgever gedurende maximaal 104 weken het loon doorbetalen. Daarnaast ben je als werkgever verantwoordelijk voor de verzuimbegeleiding en re-integratie van de werknemer. Als een werknemer na 2 jaar nog ziek is, kan de werknemer een WIA-uitkering aanvragen bij het UWV. Wat als het UWV vindt dat je als werkgever te weinig inspanningen hebt geleverd en daardoor een loonsanctie krijgt?

Loonsanctie wat te doen

Loonsanctie

Het UWV beoordeelt bij de WIA-aanvraag of je als werkgever voldoende re-integratie inspanningen hebt verricht in het kader van de Wet Verbetering Poortwachter (WVP). Als het UWV oordeelt dat de inspanningen onvoldoende zijn geweest, dan kan het UWV een loonsanctie opleggen. Dit houdt concreet in dat de loondoorbetalingsverplichting van de werkgever wordt verlengd met maximaal 52 weken en de werkgever gedurende deze periode verantwoordelijk blijft voor de re-integratie van werknemer.

Wat kun tegen de loonsanctie van het UWV doen? Je kunt onderzoeken of het zinvol is om in bezwaar te gaan tegen de beslissing van het UWV. Daarnaast kun je proberen de periode van de loonsanctie te verkorten.

Optie 1: bezwaar maken tegen loonsanctie UWV 

Als je het niet eens bent met de beslissing van het UWV en de loonsanctie wil aanvechten, dan kun je hiertegen een bezwaar indienen bij het UWV. 

Termijn bezwaar

De termijn voor het indienen van een bezwaar is 6 weken na de datum van de beslissing van het UWV. Als je te laat bent met het indienen van het bezwaar dan wordt je bezwaar niet in behandeling genomen. Om de termijn veilig te stellen, kan het verstandig zijn om eerst een pro forma bezwaar in te dienen. Dat is een korte brief waarin je aangeeft dat je bezwaar maakt tegen de beslissing van het UWV en verzoekt om een termijn voor het aanvullen van de gronden van bezwaar. 

Arts-gemachtigde

Tijdens een bezwaarprocedure kan een arts-gemachtigde en/of advocaat je vertegenwoordigen. Een arts-gemachtigde kan stukken uit het medisch dossier inzien en kan tijdens de hoorzitting namens de organisatie aanwezig zijn en medische argumenten voor je bezwaar aanvoeren.

Vanwege belangenverstrengeling is het niet toegestaan dat een bedrijfsarts optreedt als arts-gemachtigde als de bedrijfsarts betrokken is (geweest) bij de verzuimbegeleiding of werkzaam is voor het bedrijf. Een bedrijfsarts behoort de belangen van beide partijen (werkgever én werknemer) te behartigen. De arts-gemachtigde behartigt alleen jouw belangen.

Machtiging

Je start de bezwaarprocedure door de arts-gemachtigde die jou vertegenwoordigt op te geven via het formulier Machtiging arts in bezwaarprocedure van het UWV. 

Als de werknemer bezwaar instelt, is het verstandig om aan te geven dat je betrokken wil worden bij de bezwaarprocedure. Valt de beslissing van het UWV in je nadeel uit, dan heb je namelijk altijd de mogelijkheid om hiertegen in beroep te gaan.

Welke informatie heeft de arts-gemachtigde nodig?

De arts-gemachtigde heeft van jou voor de ondersteuning in de bezwaarprocedure de volgende informatie nodig:

  • De beslissing van UWV
  • Het bezwaar van werkgever en/of de werknemer
  • Een kopie van de door jou ingevulde machtigingsformulier van UWV

Beroep

Als het UWV het bezwaar ongegrond verklaart, bestaat de mogelijkheid om hiertegen in beroep te gaan bij de rechtbank. De arts-gemachtigde kan je ook in deze procedure ondersteunen als dat gewenst is.

Optie 2: bekortingsverzoek indienen bij UWV

Als het UWV een loonsanctie oplegt, dan staat in de beoordeling van het re-integratieverslag wat je nog moet doen om aan de eisen van de re-integratie te voldoen. Het UWV stuurt de beoordeling mee met de beslissingsbrief over verplichte loondoorbetaling in het derde of vierde ziektejaar.

Hoe kun je een bekortingsverzoek indienen?

Je kunt in overleg met de bedrijfsarts een bekortingsverzoek indienen bij het UWV als je per onderdeel aangeeft wat je hebt gedaan om alsnog te voldoen aan je re-integratie verplichtingen uit de WVP.

Meer informatie over het indienen van het bekortingsverzoek kun je vinden op de website van het UWV

Beoordeling bekortingsverzoek door UWV

Het UWV beoordeelt binnen 3 weken of de re-integratie alsnog voldoende is. Als dit zo is, dan hoeft je geen loon meer door te betalen en stuurt het UWV hier een bericht over aan jullie organisatie.

Meer informatie

Wil je meer informatie over de inzet van een arts-gemachtigde of een offerte opvragen? Neem dan contact op met je eigen bedrijfsarts. De bedrijfsarts zorgt ervoor dat een legal consulent contact met je opneemt.

Ontvang onze maandelijkse nieuwsbrief

Ontdek onze artikelen, whitepapers, podcasts en meer.

Schrijf je in voor onze maandelijkse nieuwsbrief en blijf als eerste op de hoogte van de laatste inzichten op het gebied van werk en gezondheid. 
Inschrijven
Schrijf je in voor de nieuwsbrief