Wat is overspannenheid_

    Wat kun je doen als je overspannen bent?

    Het goede nieuws is dat overspanning weg kan gaan en je hier zelf mee aan de slag kunt. Het herstel bij overspanning bestaat uit drie fasen. Elke fase heeft een eigen doel, waarbij oefeningen en tips horen.

    Download de PDF

    Download de PDF: Wat kun je doen als je overspannen bent?

     

    Fase 1: Accepteer dat je overspannen bent en neem rust

    Fase 1: Accepteer dat je overspannen bent en neem rust

    De eerste fase heeft als doel om meer inzicht te krijgen in wat er aan de hand is. Ook bekijk je welke activiteiten je wel en niet kunt doen, en neem je meer tijd voor rust. Deze fase duurt gemiddeld 3 weken

    De volgende oefeningen en tips helpen je hierbij:

    • Zorg voor voldoende beweging. Dit kan soms best een uitdaging zijn. Toch is beweging belangrijk omdat je hierdoor beter bestand bent tegen stress.
    • Zorg voor een goed dagritme. Slaap en eet op regelmatige tijden.
    • Eet gezond en gevarieerd. De ‘schijf van vijf’ van het Voedingscentrum is een handig hulpmiddel. Gebruik ook geen alcohol of drugs, of minder het gebruik hiervan.
    • Zorg voor voldoende goede slaap.
    • Praat erover. Dit kan met een huisarts of bedrijfsarts. Ook kan het fijn zijn om het te bespreken met familie, vrienden, collega’s en kennissen.
    • Zorg voor voldoende ontspanning. Ontspanningsoefeningen kunnen ook goed helpen, maar zijn in het begin vaak moeilijk uitvoerbaar omdat ze een bepaalde mate van geestelijke concentratie vereisen.
    • Kijk welke activiteiten je kunt blijven doen en welke niet. Bespreek dit ook met de mensen in je omgeving. Waarschijnlijk zul je tegen sommige activiteiten ‘nee’  moeten zeggen.
    • Wat vaak werkt, is afleiding zoeken in niet te zware activiteiten. Dat kan van alles zijn: wandelen (alleen of samen met iemand of met de hond), fietsen, tuinieren, kleine klusjes of opruimwerkzaamheden in huis, of spelletjes doen met de kinderen
    • Schrijf je gedachten en gevoelens op. Dit geeft je een overzicht van momenten wanneer je stress ervaart, wat je erbij voelt en denkt, en wat je ermee doet.
    • Krijg grip op je piekergedachten. Kies bijvoorbeeld voor een dagelijks piekermoment en probeer het daarna los te laten Ga na wat voor jou werkt. Niet alle tips werken voor iedereen goed. Wil je hulp hierbij, neem dan contact op met de bedrijfsarts of de verpleegkundige
    Fase 2: Maak een overzicht van oorzaken en oplossingen

    Fase 2: Maak een overzicht van oorzaken en oplossingen

    In de volgende fase kijk je naar de oorzaken van de overspanning. Ook bedenk je in deze fase oplossingen om ermee om te gaan en de stress te verminderen. Een bedrijfsarts kan je hierbij helpen of je doorverwijzen naar een professionele hulpverlener. Deze fase duurt gemiddeld 3 tot 6 weken.

     

    Wat zijn de oorzaken? Schrijf ze op en praat erover.
    • Schrijf de oorzaken van stress op, die voor overspanning hebben gezorgd. Wilde je bijvoorbeeld te veel tegelijk doen? Voelde je ergens een grote verplichting voor?
    • Er kunnen één of meerdere oorzaken zijn en die op meerdere gebieden een rol spelen. Bijvoorbeeld op werk, thuis of in je sociale leven. Praat er ook over met mensen in je omgeving.
    Hoe kun je dit oplossen? Bekijk wat je nodig hebt.
    • Bekijk welke oorzaken veel invloed hebben op de stress die je ervaart.
    • Bekijk welke oorzaken veranderbaar zijn. Wanneer een dierbare is overleden, kun je dit niet veranderen. Wel kun je kijken hoe je hiermee om kunt gaan. Wanneer je veel werkstress ervaart, of het niet goed gaat in je relatie, kan er misschien wel meer aangepast worden.
    • Vraag jezelf af wat er moet gebeuren om de oorzaken aan te pakken. Of bekijk hoe je om kunt gaan met de stress die je door de oorzaken ervaart. ‘Wat heb je hiervoor nodig?’ en ‘Wie kan je hierbij helpen?’ zijn vragen die je jezelf kunt afvragen.
    • Kijk naar dingen die je in het verleden hebt opgelost. Hoe heb je dit aangepakt? Wat werkte hierbij goed voor jou? Neem dit mee.
    • Denk na over wat jou gelukkig maakt en wat je energie geeft. Ook dit kun je meenemen als onderdeel van de oplossing.
    • Ook hier geldt: schrijf je oplossingen op, praat erover, zorg voor ontspanning, beweeg voldoende, slaap voldoende en eet gezond en gevarieerd.
    Fase 3: Voer de bedachte oplossingen uit
    In de laatste fase van herstel voer je de bedachte oplossingen uit. Begin met kleine simpele oplossingen. Bekijk vervolgens wat dit met je spanning doet. Je kunt ook meer taken oppakken. Je merkt in deze fase dat je je beter gaat voelen