Ga naar de hoofdinhoud
Ga naar de hoofdinhoud
Logo

Arbeidsdeskundig Onderzoek

Vraag offerte aan

De arbeidsdeskundige onderzoekt de mogelijkheden voor re-integratie van werknemers. 

Voor een snellere re-integratie van medewerkers

Als werkgever is het jouw plicht om te onderzoeken hoe je een medewerker weer aan het werk krijgt bij uitval. Allereerst volgt er een gesprek met de (Arbo)verpleegkundige en daarop volgend met de bedrijfsarts. Zij adviseren over de eventuele re-integratie mogelijkheden. Indien er twijfel is over de beschikbare mogelijkheden van een werknemer in de eigen functie, dan kan een arbeidsdeskundige onderzoek wellicht uitkomst bieden. Normaliter gebeurt dit rond 1 jaar ziekte, maar dit kan altijd eerder ingezet worden indien nodig. Zelfs preventief als er helemaal geen sprake is van verzuim.

De arbeidsdeskundige wil dat werknemers weer op een duurzame manier aan het werk kunnen gaan. En dat ze dit kunnen blijven doen. De knelpunten van het werk of de werkomgeving worden in kaart gebracht en er worden oplossingen bedacht die passen bij de situatie. Het advies van de arbeidsdeskundige houdt altijd rekening met de wet- en regelgeving van het verzuim.

Arbeidsdeskundig onderzoek bij langdurig verzuim 

Dit zijn redenen om een arbeidsdeskundig onderzoek in te zetten bij verzuim dat langer duurt dan 8 maanden.

  • Wanneer er vertraging ontstaat in het re-integratietrajectAls je wilt laten onderzoeken wat de mogelijkheden zijn voor het terugkeren in eigen werk of alternatief werk
  • Zodra duidelijk is dat de medewerker niet in staat is om terug te keren naar de eigen functie.
  • Als je niet zeker weet of je voldoet aan de vereisten van de Wet Verbetering Poortwachter.

Zoveel meer dan een gesprek tussen werkgever en werknemer

Het arbeidsdeskundig onderzoek is niet alleen maar een gesprek over het verloop van het verzuim en/of re-integratie tot nu toe. Gedurende het langdurig verzuim van de medewerker zijn er verschillende contactmomenten tussen de arbeidsdeskundige, de organisatie en de medewerker. De kansen voor werkhervatting in de toekomst en mogelijke belemmeringen voor of tijdens de re-integratie worden dan besproken. 

Meer contactmomenten voor meer grip op verzuim

Vanaf het moment dat de medewerker uitvalt zijn er een paar belangrijke contactmomenten. Bij Arbo Unie willen we zo snel mogelijk langdurig verzuim signaleren. Dit zorgt niet alleen voor een beter, sneller en langdurig herstel van de medewerker. Maar ook voor de organisatie geeft dit een zo voordelig mogelijke situatie.

1. Start langdurig verzuim

Het werkfitgesprek. Een preventief gesprek dat toetst of de medewerker goed in het werk zit en of er mogelijk interventies nodig zijn. 

2. Week 13 

Het activeringsgesprek. Dit is om helderheid te krijgen in de situatie. Er wordt een plan van aanpak gemaakt. Soms is een aanvullend 3-gesprek nodig. 

3. Week 26

Tijd voor het halfjaargesprek. Het plan van aanpak wordt herzien en er vindt een scenarioplanning plaats. Dit is het moment waarop er gesignaleerd kan worden om het arbeidsdeskundig onderzoek te vervroegen. 

4. Week 38

Inzetbaarheidsprofielsignaal (IZP signaal). is er twijfel of de werknemer weer volledig het eigen werk kan hervatten? Dan wordt een arbeidsdeskundig onderzoek geadviseerd. 

5. Week 42-52

Het arbeidsdeskundig onderzoek. Na ongeveer een jaar verzuim wordt gekeken of de medewerker het huidige werk kan blijven doen. De functiebelasting wordt bepaald en er komt een rapportage. 

6. Week 55 / maand 13 

Dossiertoets. Er wordt onderzocht of alle inspanningen geleid hebben tot een UWV-proof dossier. Bij overname van een traject voorkomt dit hoge boetes.

Vraag offerte aan

Inzetbaarheidsgesprek 

Na een paar weken verzuim wordt een medewerker uitgenodigd voor een inzetbaarheidsgesprek. Dit is een driegesprek met de werkgever, arbeidsdeskundige en de medewerker. Samen wordt gekeken naar de mogelijkheden om weer aan het werk te gaan. 
Bekijk flyer inzetbaarheidsgesprek
arbeidsdeskundig onderzoek arbo unie

Hiervoor kun je ook een arbeidsdeskundige inschakelen

1. Een inzetbaarheidsgesprek tussen werkgever en werknemer

2. Het halfjaargesprek met de medewerker

3. Een werkfitgesprek met de medewerker

4. Je wilt een loonwaardebepaling laten doen

5. Ondersteuning van werkgever en werknemer bij evaluaties in het re-integratieproces voor spoor 1 en spoor 2 trajecten. 

6. Een dossiertoets voor overdracht aan UWV 

Deze diensten helpen ook bij het verlagen van verzuim

  • Risico Inventarisatie & Evaluatie (RI&E)
    Ontdek de prioriteiten en beste aanpak voor een zo gezond mogelijke organisatie met laag verzuim.
  • Preventief Medisch Onderzoek (PMO)
    Breng het werkvermogen, gezondheidsrisico's en de leefstijl van je medewerkers in kaart om gezond gedrag te stimuleren.
  • Vitaliteit
    Meer vitaliteit voor je medewerkers betekent meer succes in je organisatie.