Verzuim verlagen
Artikelen
- 17 oktober 2024Duurzame re-integratie aanpakSterker terug naar werk door een adequate en efficiënte aanpak, dat is de kern van onze unieke en vernieuwde aanpak Regie op inzetbaarheid. Een aanpak die past bij de uitvalsoorzaak en focust op de mogelijkheden.
- 17 oktober 2024Geen taboe financiële zorgenWe leven in uitdagende tijden waarin medewerkers door verschillende factoren steeds meer stress voelen. Zo hebben medewerkers bijvoorbeeld steeds meer financiële zorgen vanwege onder andere de hoge energieprijzen, oplopende inflatie en duurder wordende boodschappen. Hierdoor ligt stress, verminderde productiviteit of zelfs verzuim op de loer.
- 17 oktober 2024Inzetbaarheid verhogenDe langste tijd van je leven ben je aan het werk. Daarom vinden we het belangrijk dat je optimaal je werk kunt doen. Op een veilige, gezonde en productieve manier. We richten ons liever op gezondheid dan op ziekte. Samen met werkgevers kijken we waar we werken kunnen verbeteren. Arbo Unie is er voor organisaties die willen investeren in mensen. Altijd met als doel om optimaal werken te bevorderen.
- 19 oktober 2022Negatief getest, maar toch verkouden: moet je dan thuisblijven?'s Ochtends wakker worden met keelpijn en een paar seconden later merken dat je neus verstopt zit. Je doet snel een zelftest en deze is negatief. Je hebt dus geen corona, maar kan je wel snotterend op kantoor verschijnen?
- 17 oktober 2024Verborgen impact psychisch verzuimPsychisch verzuim neemt steeds meer toe, vooral onder jongvolwassenen. Op het moment dat jongvolwassenen op de arbeidsmarkt komen, heeft zo'n 1/5 al te maken gehad met psychische problemen. Medewerkers die in het verleden psychische problemen hebben ervaren, zijn in de huidige tijd minder productief. Tot ver na hun re-integratie ervaren ze nog obstakels in hun werkfunctioneren.
- 4 april 2023Verzuim verminderen door aandacht voor de overgangElke vrouw krijgt er op een bepaald moment mee te maken: de overgang. In deze periode, die wel 10 jaar kan duren, treden er in het lichaam diverse hormonale veranderingen op. Dit gaat dan ook vaak gepaard met klachten. Deze klachten worden in de praktijk niet altijd herkend. 35% van het verzuim van vrouwen tussen de 40 en 60 jaar is gerelateerd aan de overgang. Meer aandacht voor de overgang op de werkvloer kan het verzuim terugdringen met maar liefst 10%. Reden genoeg om hier aandacht aan te besteden binnen jouw organisatie.
- 8 mei 2017Vernieuwde Arbowet: wanneer is een werkplekbezoek relevant?De vernieuwde Arbowet, die waarschijnlijk per 1 juli ingaat, legt meer nadruk op preventie van verzuim en beroepsziekten. Hierin hebben bedrijfsartsen uiteraard een belangrijke rol. De wetswijzigingen dragen ertoe bij dat zij klachten en risico’s sneller kunnen signaleren. Bijvoorbeeld doordat alle werknemers vrije toegang krijgen tot de bedrijfsarts en andersom: de bedrijfsarts krijgt vrije toegang tot de werkplekken.
- 10 november 2021Als werkdruk omslaat in werkstress of zelfs burn-outHet druk hebben is niet erg, want onder druk komen mooie prestaties tot stand. Ook op het werk. Maar aanhoudende, te hoge werkdruk kan omslaan in werkstress. Dan gaan de prestaties, productiviteit en gezondheid van je mensen eronder lijden en kunnen stressklachten zelfs uitmonden in een burn-out.
- 17 september 2020Eerste ervaringen met second opinionSinds 1 juli 2017 is de vernieuwde Arbowet van kracht. Daarin is onder meer een wettelijk recht op een second opinion vastgelegd voor werkenden die twijfelen aan het advies van hun bedrijfsarts. Om deze nieuwe mogelijkheid in goede banen te leiden hebben Arbo Unie en andere arbodiensten, die zijn aangesloten bij brancheorganisatie OVAL, een coördinatiepunt en een procedure voor de second opinion opgezet.
- 1 augustus 2023Medewerkers duurzaam laten terugkeren naar het werk door voorspellende dataLangdurig verzuim heeft gevolgen voor jouw organisatie. Het zorgt bijvoorbeeld voor druk bij de achterblijvende collega's, omdat zij met minder mankracht processen draaiende moeten houden. In een toch al schaarse arbeidsmarkt kan langdurig verzuim extra druk genereren op het op peil houden van de productiviteit.
- 24 februari 2020Medewerkers in kantoortuinen lopen een hoger risico op ziekteverzuimVermoeidheid, concentratieverlies, stress en hoofdpijn. Dit zijn veelgehoorde klachten van mensen die werken in een kantoorruimte zonder scheidingswand, oftewel een kantoortuin. Zo'n 80 procent van de bedrijfsartsen uit het onderzoek hoort dat werknemers stress ervaren in een open kantoor. Zestig procent noemt hoofdpijn en ruim een derde zegt dat patiënten een burn-out melden als gevolg van de kantoortuin.
- 31 oktober 2019Vernieuwde richtlijn voor bedrijfsartsen bespoedigt aanpak verzuim bij psychische problemenWerkstress is de belangrijkste oorzaak van verzuim in Nederland. De afgelopen jaren zijn de inzichten hoe je daar het beste mee om kunt gaan, veranderd. Aanleiding voor een herziening van de richtlijn Psychische problemen van de NVAB voor bedrijfsartsen. Waarin verschilt deze richtlijn van de vorige? En hoe draagt deze bij aan een snelle en duurzame terugkeer van een medewerker naar de werkplek?