1. Hoe kun je zittend werk ook dynamisch doen

Hoe kun je zittend werk ook dynamisch doen?

Veel zitten is ongezond. Maar met een kantoorbaan ontkom je er moeilijk aan. Het gangbare advies is om elk half uur een paar minuten uit je stoel te komen en te bewegen. Daarnaast zijn er diverse alternatieven voor de bureaustoel in opkomst waarmee je bureauwerk kunt combineren met bewegen en je je houding kunt corrigeren. Van deskbikes – hometrainers zonder stuur – tot hoog-laagbureaus, zitballen, loop- en kniestoelen. Maar hebben die effect?

Joy Diekmeijer, ergonoom bij Arbo Unie, vindt het een positieve ontwikkeling dat er steeds meer aandacht is voor het probleem van te veel zitten op het werk. “Het gebruik van hulpmiddelen om minder te zitten en een betere houding aan te nemen, stijgt”, constateert hij. “Al worden ze vaak vooral ingezet als iemand al klachten heeft, en minder ter preventie. Terwijl ze juist ook goed kunnen bijdragen aan het voorkomen van klachten.”

Oude patronen

Deskbike 2 nieuwsbriefDe effectiviteit van de hulpmiddelen staat of valt met het blijvende gebruik ervan. Joy: “Het heeft weinig zin om al je medewerkers een hoog-laagbureau aan te bieden. In de praktijk zie je vaak dat ze de eerste paar weken keurig worden gebruikt. Maar na een maand vervallen medewerkers weer snel in hun oude patronen en staat het bureau alleen nog in de zitstand. Zelfs aan de signalen van een stoel die gaat trillen als je in de verkeerde houding zit, kun je wennen.” Hulpmiddelen waarbij je werkt en tegelijkertijd beweegt, zoals een deskbike en een loopband, hebben nog een ander nadeel. “Die zijn heel leuk en goed, maar hebben invloed op je concentratie. Klikken en typen gaat minder snel. En als je geconcentreerd zit te werken, stop je automatisch met bewegen. Dus voor het succesvol inzetten van hulpmiddelen is het menselijk gedrag een belangrijke factor.”

Combineer hulpmiddelen met gedragsverandering

Staand vergaderenJoy adviseert werkgevers dan ook om verschillende hulpmiddelen aan te bieden als flexplekken. Zodat medewerkers kunnen rouleren en afwisselend staan, zitten en bewegen. Afhankelijk van wat past bij de taak die ze op dat moment uitvoeren. “Maar als je die hulpmiddelen neerzet voor je medewerkers, is dat geen garantie dat ze deze gaan gebruiken. Het gedrag van mensen die geen klachten hebben, is lastig te beïnvloeden. Daarom geven wij bijvoorbeeld periodiek trainingen op groepsniveau om teams en afdelingen weer bewust te maken van de effecten van veel zitten op hun gezondheid. En wat ze kunnen doen om die risico’s te beperken. Dan heb ik het bijvoorbeeld ook over staand vergaderen en lunchwandelen. Manieren om ook zonder hulpmiddelen tijdens je werk aan beweging te komen. Daarnaast leiden we binnen organisaties ergocoaches op, medewerkers die hun collega’s coachen om een goede werkhouding aan te nemen. Op die manier zorgen we dat dynamisch werken beklijft. Zo verdien je als werkgever je investering dubbel en dwars terug met minder klachten en minder verzuim.”

Meer informatie

Wil je meer weten over hoe Arbo Unie meer beweging en een goede werkhouding in jouw organisatie kan ondersteunen? Neem dan contact op met Joy Diekmeijer via joy.diekmeijer@arbounie.nl of bel 
06 5250 0111.

Deel deze pagina

Terug naar nieuwsoverzicht