Ga naar de hoofdinhoud
Ga naar de hoofdinhoud
Logo

Leestijd 3 minuten - 15 maart 2024

Slaap en succes op de werkvloer: hoe een goede nachtrust jouw prestaties beïnvloedt

Het verbeteren van slaapgewoonten kan de werkprestaties enorm bevorderen. Een goede nachtrust draagt bij aan verhoogde concentratie, focus en betere besluitvorming. Daarnaast zorgt het voor een hoger energieniveau en helpt het om stress beter te beheersen, waardoor je effectiever kunt functioneren op de werkvloer.

Helaas heeft niet iedereen het geluk om moeiteloos in slaap te vallen. Volgens recente cijfers van het CBS heeft 29% van de vrouwen en 21% van de mannen problemen met slapen. Denk daarbij aan moeite met in slaap vallen, doorslapen of te vroeg wakker worden. Bedrijfsarts Giny Norder wil graag een veelvoorkomend misverstand over slaap uit de weg ruimen: “We hebben het beeld dat we 8 uur per nacht slaap nodig hebben, maar dat klopt niet met de praktijk. Ongeveer 60% van de volwassenen slaapt gemiddeld minder dan 7 uur, van wie de helft minder dan 6 uur. Dat betekent dat maar 40% de norm van 8 uur per nacht haalt. Dat hoeft ook helemaal niet. Zolang je niet slaperig bent – en dat is iets anders dan vermoeid zijn – krijg je voldoende slaap. Dus beter slapen begint vaak al met je minder zorgen maken dat je slaap te kort komt.”

7 tips om je slaap te verbeteren

  • Stop met je zorgen maken over je nachtrust; het is normaal om 's nachts meerdere keren wakker te worden. Dit komt door evolutionaire redenen, zoals de noodzaak om dreigend gevaar te controleren. Draai je gewoon om als het nog donker is en probeer verder te slapen.
  • Draai je wekker om. Het bekijken van de klok 's nachts kan leiden tot piekeren over je slaaptijd, wat de slaap verstoort door te veel activiteit in het brein. Onthoud dat nachtelijk ontwaken normaal is, vooral naarmate je ouder wordt. Laat je hierdoor niet van streek brengen.
  • Doorbreek je slaappatroon door niet te lang in bed te blijven liggen als je niet kunt slapen. Sta op tijd op, want langer blijven liggen kan leiden tot een slechtere nachtrust omdat je mogelijk niet moe genoeg bent.
  • Begin je zondagochtend eerder als je verwacht dat je op zondagavond slecht zult slapen door zorgen over werk dat maandag begint. Het kan zijn dat je ’s ochtends te laat bent opgestaan, wat je slaapkwaliteit beïnvloedt.
  • Verminder activiteit anderhalf uur voor het slapengaan: geen intensieve lichaamsbeweging, spannende films vermijden en beperk het gebruik van schermen. Dit helpt je brein tot rust te komen. Hoewel sporten goed is voor je slaap, is het beter om dit niet vlak voor het slapengaan te doen.
  • Koel je brein verder af door de verwarming lager te zetten en je trui uit te trekken.
  • Vermijd alcohol. Het heeft een negatieve invloed op de kwaliteit van je slaap. Zwaar eten is ook niet bevorderlijk. Als je 's avonds laat nog honger hebt, neem dan iets lichts en eiwitrijk. 

Meer informatie

Wil je meer weten? Neem contact met ons op via informatie@arbounie.nl