Leestijd 3 minuten - 17 december 2021
Ergonomisch verantwoord achter je bureau
Bijna 40 procent van de beroepsbevolking in Nederland werkt minstens 6 uur per dag aan of met een beeldscherm. Geen gevaarlijk werk, maar wel veel zitten en weinig bewegen en tegelijkertijd fysiek belastend. Om te voorkomen dat je hierdoor klachten krijgt, kun je meer doen dan je werkplek goed instellen. Ook thuis.
“Als je dagelijks langere tijd met een beeldscherm werkt en te weinig beweegt, heb je een verhoogd risico op klachten aan armen, nek en schouders (KANS)”, zegt Sander Vries, ergonoom bij Arbo Unie. “Ook kun je last krijgen van droge ogen doordat je minder knippert, of van hoofdpijn.. Dat komt je gezondheid niet ten goede, en kan er zelfs toe leiden dat werken helemaal niet meer lukt. Zeker nu veel mensen thuis hun taken uitvoeren, waar ze niet altijd onder ideale omstandigheden werken en vaker gedreven blijven doorwerken, is het belangrijk je van die risico’s bewust te zijn. Neem ook de nodige maatregelen om ze te voorkomen.”
Van verlichting tot organisatie van je werk
Sander benadrukt dat ergonomisch verantwoord werken verder gaat dan een goede stoel en een in hoogte verstelbaar bureau. “Behalve de werkplekinrichting spelen omgevingsfactoren een rol, zoals verlichting, temperatuur en rumoer op de achtergrond. Ook de manier waarop je je werk organiseert, kan helpen om klachten te voorkomen. Voldoende pauze nemen bijvoorbeeld, regelmatig van je werkplek gaan, taken afwisselen en zorgen voor beweging. En als je een taak uitvoert waarbij je niet per se aan een bureau of tafel hoeft te zitten of pen en papier bij de hand hoeft te houden, ga daar dan ook eens bij rondlopen.”
Snel inzicht met e-learningmodule
Om werkenden te helpen hun beeldschermwerk op zo’n manier te doen dat het risico op klachten minimaal is, heeft een deskundig team van Arbo Unie een compacte e-learningmodule beeldschermwerken ontwikkeld. Sander: “Het is een laagdrempelige online training geworden met handige informatie en animatiefilmpjes, bijvoorbeeld over hoe je je bureau en stoel instelt, maar ook hoe je op verschillende plekken ergonomisch verantwoord werkt met je telefoon en je tablet. Zo krijg je in korte tijd inzicht in de risico’s van beeldschermwerken én hoe je die wegneemt, aan de hand van drie thema’s: werkplekinrichting, omgevingsfactoren en werkorganisatie. Daarbij krijg je veel praktische tips, ook gericht op thuiswerken. Hiermee is de e-learningmodule voor werkgevers meteen een goed instrument om medewerkers voor te lichten over veilig beeldschermwerken nu ze daar misschien minder grip op hebben.”
Zelfredzaam op afstand
Een groot voordeel van de e-learningmodule is dat medewerkers hem op elk moment dat het hun uitkomt, kunnen doorlopen. “Wij geven ook trainingen over beeldschermwerken aan teams, op locatie en online via interactieve webinars”, zegt Sander. “Daarbij ben je als deelnemer aan een tijdstip gebonden. Met de e-learningmodule kies je je eigen moment, en je kunt hem er ook altijd nog even op naslaan om je geheugen op te frissen. Wie daarbij behoefte heeft aan ondersteuning of specifieke vragen heeft, kan daarvoor via de werkgever contact met ons opnemen. Ook een online adviesgesprek of werkplekonderzoek – op kantoor of thuis - behoren tot de mogelijkheden.”
Meer weten?
Wil je meer informatie over de e-learningmodule beeldschermwerk of hoe Arbo Unie je organisatie kan ondersteunen bij het terugdringen van de risico’s van beeldschermwerk? Neem dan contact op met Sander Vries, ergonoom bij Arbo Unie: sander.vries@arbounie.nl.