1. Werkgever
  2. Het laatste nieuws van Arbo Unie
  3. Ontmoet Rob van der Meulen coördinerend bedrijfsarts

Ontmoet Rob van der Meulen: coördinerend bedrijfsarts

Rob van der Meulen werkt als coördinerend bedrijfsarts bij mkbasics.nl, onderdeel van Arbo Unie. Daarvoor werkte hij 32 jaar bij Defensie als militair arts. Hij behandelde militairen en gaf advies. Deze ervaring kan Rob goed gebruiken in zijn functie als coördinerend bedrijfsarts. In deze blog vertelt hij waarom hij elke dag met plezier naar zijn werk gaat.

Ontmoet Rob van der Meulen coördinerend bedrijfsarts

Houden van spreekuren in combinatie met accountmanagement

In de functie van coördinerend bedrijfsarts kun je volgens Rob al je enthousiasme, kennis en ervaring kwijt. Rob: “Ik houd spreekuren omtrent verzuim of arbeidsomstandigheden. Daarnaast werk ik samen met arboverpleegkundigen, arbeids- en organisatieadviseurs of artsen in opleiding. Ik bespreek moeilijke casussen tijdens een intervisie. Hierbij komt het stukje coördineren om de hoek kijken. Bij collega's vraag ik om ervaringen in de spreekkamer. Maar vraag ik ook uit tegen welke problemen zij aanlopen en welke tips zij hebben voor de werkgever om het verzuim te verminderen of voorkomen. Vervolgens vraag ik aan klanten hoe zij onze service ervaren. Geven wij goede adviezen en kunnen zij er wat mee?” 

Als coördinerend bedrijfsarts is het belangrijk dat je het advies op de juiste manier vertaalt richting de klant. Rob: “Soms vinden klanten ons advies onduidelijk. Dan weten ze niet wat ze ermee moeten doen. Ze willen dan op een andere manier advies krijgen. Aan mij dan de taak om het zodanig te verwoorden dat de klant weet wat ze kunnen doen om verzuim te voorkomen of verminderen.”

Inzet van wetenschap om werkend Nederland gezond te houden 

Rob gaat elke dag met plezier naar zijn werk. Rob: “Mkbasics.nl en Arbo Unie vinden het werk dat een coördinerend bedrijfsarts doet belangrijk en dat dragen ze ook uit. Ik besteed 50% van mijn tijd aan spreekuren. De andere 50% besteed ik aan coördineren, gesprekken voeren met collega's, intervisie en kwaliteitsverbetering. Mkbasics.nl en Arbo Unie vinden kwaliteit belangrijk en daar krijg je dan ook ruim de tijd voor.” 

Een groot pluspunt van mkbasics.nl en Arbo Unie is dat zij geld investeren in wetenschappelijk onderzoek. Rob: “Wij besteden het geld dat wij verdienen aan verzuim aan onderzoek. We onderzoeken hoe we nog beter kunnen adviseren en hoe we nog meer kunnen kijken naar oorzaak en gevolg. Mkbasics.nl en Arbo Unie doen er alles aan om werkend Nederland gezond te houden en te voorkomen dat medewerkers ziek worden.”

Meningen en ideeën worden gezien als meerwaarde

Vind je het vak als bedrijfsarts leuk, maar heb je het gevoel dat je jouw kennis en ervaring nog meer kunt benutten om werkend Nederland gezond te houden? Dan is het werk als coördinerend bedrijfsarts echt iets voor jou. Rob: “Wil je werken als coördinerend bedrijfsarts, dan is het belangrijk dat je van praten houdt, je toegankelijk bent en je oprecht aangeeft dat jij een veilige sparringpartner bent. Bij Arbo Unie en mkbasics.nl stellen ze je mening en ideeën op prijs. Ook hogere afdelingen, zoals het Management Team, vinden een frisse blik fijn. Zij zien dit echt als meerwaarde.” 

Goede balans tussen werk en privé

Rob: “Bij Arbo Unie en mkbasics.nl heb je een goede balans tussen werk en privé. Je kunt je hobby’s blijven doen en voldoende tijd vrijmaken om door te brengen met je gezin. Ik zit vier dagen per week op kantoor op verschillende locaties. Maar je kunt ook deels thuiswerken. Ik vind het fijn om mijn speekuren fysiek te houden. Dat geeft mij een extra boost. Het geeft me extra beweging, want ik haal mensen uit de wachtkamer of loop naar collega’s als ik een vraag heb. Het maakt mijn werk aantrekkelijk. Ik neem ook vaak de trap in plaats van de lift. Zo helpen alle kleine beetjes mij om me fysiek en mentaal gezond te houden.”

Deel deze pagina

Kom ook werken bij Arbo Unie

Bekijk onze vacatures

Wil jij ook graag als coördinerend bedrijfsarts werken bij mkbasics.nl, onderdeel van Arbo Unie? Reageer dan snel op onze vacature(s).