1. Werkgever
  2. Het laatste nieuws van Arbo Unie
  3. Ontmoet Fonger Brouwers Hoger veiligheidskundige

Ontmoet Fonger Brouwers: Hoger veiligheidskundige

Fonger Brouwers is na zijn studie integrale veiligheid bij Arbo Unie gaan werken als middelbaar veiligheidskundige. Inmiddels is hij bij Arbo Unie doorgegroeid naar de functie hoger veiligheidskundige. Met theoretische kennis op zak en door zijn ervaring helpt Fonger bedrijven sterker te worden. Hij geeft ze een beter fundament op het gebied van veiligheid. Het werk van een hoger veiligheidskundige kent een mooie balans tussen praktische, tactische en strategische activiteiten. Al 4,5 jaar werkt Fonger met plezier bij Arbo Unie. Wat houdt het werk als hoger veiligheidskundige bij Arbo Unie in en wat maakt het werk zo leuk?

Fonger Brouwers Hoger Veilgheidskundige

Geen dag én klant is hetzelfde

Het werk van een hoger veiligheidskundige is heel divers. De ene dag werk je bij een klant op locatie aan een werkplekonderzoek en de andere dag werk je thuis of op kantoor risico-inventarisaties uit. Of beantwoord je ad-hoc vragen van klanten. De balans tussen het werk bij klanten, het werk op kantoor en thuiswerken vindt Fonger ideaal.

Als hoger veiligheidskundige werk je aan verschillende soorten vraagstukken. Dit kan variëren van het bedenken hoe mensen veilig uit een gebouw kunnen komen tot het in gesprek gaan met iemand met ergonomische klachten. Het werk doe je voor vaste klanten, maar je kunt ook bij losse projecten betrokken worden. Fonger: “Bij vaste klanten ben je een soort huisadviseur. Je komt er over de vloer en zij benaderen jou wanneer ze iets nodig hebben.”

Arbo Unie heeft verschillende klanten; van onderwijsorganisaties met 2000 medewerkers tot productiebedrijven. De diversiteit aan klanten maakt het werk als hoger veiligheidskundige leuk. Fonger: “Ik werk graag voor bedrijven in de industriële sector. Zij hebben met hele andere risico's te maken dan organisaties in andere sectoren.”

Dankbaar werk

Het werk van een hoger veiligheidskundige is ook heel dankbaar werk. Fonger: “Pas geleden heb ik voor een organisatie een RI&E arbeidsmiddelen uitgevoerd. Ik richtte me toen specifiek op machines. Een aantal maanden ervoor was er een ongeval gebeurd. De arbeidsinspectie bezocht ook de werkplek en concludeerde dat hun RI&E niet klopte. Wij moesten de machines opnieuw beoordelen. Ik zag dat de beschermkap bij veel machines ontbrak en dat bepaalde procedures niet goed werkten. Met zulke opdrachten draag je echt iets bij. En door de urgentie zijn organisaties eerder geneigd iets met onze aanbevelingen te doen.” 

Warm welkom en goed inwerkprogramma

Arbo Unie is een grote organisatie en dat heeft Fonger mede over de streep getrokken om voor Arbo Unie te gaan werken. Als je bij Arbo Unie aan de slag gaat, dan wacht zeker een warm welkom. Fonger: “Arbo Unie heeft een inwerkprogramma. Op onze hoofdlocatie in Nieuwegein werd ik gekoppeld aan een buddy in de regio. In mijn geval was het een arbeidshygiënist. In het eerste jaar krijg je veel vrijheid en trek je met je buddy op. Hoe verder je komt in het traject, hoe meer je buddy je loslaat. Je pakt dan steeds meer eigen projecten op. Je blijft daarna ook nog nauw samenwerken met je buddy en andere disciplines.”

Baas over jouw agenda

Bij Arbo Unie heb je veel autonomie. Fonger: “Je kunt je eigen agenda inregelen en je hebt veel vrijheid in het klantcontact. Je bepaalt zelf wanneer je klanten spreekt over hoe ze ervoor staan en of ze meer hulp nodig hebben.” Je kunt je bij Arbo Unie ook nog op andere gebieden ontwikkelen. Fonger: “Binnenkort geef ik toolboxen. Dan sta ik als een soort leraar voor de groep en geef ik training. Bijvoorbeeld over ‘machineveiligheid’ of ‘werk op hoogte’. Het is erg leuk om daarover te kunnen vertellen.”

Samenwerken in verschillende teams

Een hoger veiligheidskundige bij Arbo Unie moet proactief zijn, zelfstandig kunnen werken en moet goed weten waar de eigen grenzen liggen. Ook is het belangrijk dat je goed kunt samenwerken. Een hoger veiligheidskundige werkt bij Arbo Unie in een regionaal multidisciplinair team en een landelijk team van professionals gericht op preventie. Een regionaal multidisciplinair team bestaat onder andere uit bedrijfsartsen, verpleegkundigen, psychologen en meerdere zorgprofessionals. Het landelijke team Preventie en Inzetbaarheid bestaat uit ergonomen, arbeids- en organisatiedeskundigen, arbeidshygiënisten en andere veiligheidskundigen. Samen met je regionale team bespreek je regelmatig gemeenschappelijke klanten en kijk je of er nog meer winst uit bepaalde casussen te halen valt. Bijvoorbeeld over hoe je een organisatie nog veiliger kunt maken of over hoe je verzuim binnen een organisatie kunt verminderen.

Je hele carrière blijf je leren en ontdekken

Als hoger veiligheidskundige kun je écht wat betekenen voor klanten. Bij Arbo Unie heb je de mogelijkheid om bij verschillende organisaties een kijkje in de keuken te nemen. Je hebt veel vrijheid, komt in aanraking met verschillende en soms ook complexe vraagstukken en werk je samen met verschillende disciplines. Zo staat je carrière nooit stil en valt er altijd iets te leren. Fonger: “Zo blijf ik met energie en plezier naar mijn werk gaan.”

Deel deze pagina

Kom ook werken bij Arbo Unie

Bekijk onze vacatures

Wil jij ook graag als veiligheidskundige werken bij Arbo Unie? Reageer dan snel op één van onze vacatures.