Ga naar de hoofdinhoud
Ga naar de hoofdinhoud
Logo

Biologische monitoring

Het beoordelen van blootstelling bij werkzaamheden met gevaarlijke stoffen is een wettelijke verplichting. Veelal wordt dit door middel van luchtmetingen of beoordelingsmodellen gedaan.

Voor diverse gevaarlijke stoffen is het echter ook mogelijk om blootstelling te beoordelen in een biologisch medium, dit wordt biologische monitoring genoemd. Bij biologische monitoring wordt de chemische stof zelf of zijn afbraakproduct(en) in een medium zoals urine, bloed, ademhalingslucht en zweet bepaald als indicator van de opname van de gevaarlijke stof.

Waarom biologische monitoring?

Biologische monitoring heeft een aantal voordelen boven luchtmonitoring:

  • Naast opname via de ademhaling wordt met biologische monitoring ook de opname via de huid en eventuele incidentele opname via ingestie (denk aan eten/roken met vieze handen) meegenomen waardoor het inzicht geeft in de algehele blootstelling aan een gevaarlijke stof;
  • Biologische monitoring is directer gerelateerd aan negatieve gezondheidseffecten dan luchtblootstelling;
  • Monstername is bij biologische monitoring eenvoudiger (minder arbeidsintensief);
  • Afhankelijk van de halfwaardetijd van de stof kan informatie worden verkregen over blootstelling gedurende korte of langere tijd voorafgaand aan monstername.

Daarnaast kan biologische monitoring gelijktijdig met luchtmonitoring worden ingezet om de effectiviteit van gebruikte persoonlijke beschermingsmiddelen (handschoenen, maskers) te kunnen beoordelen. Met andere woorden: Hoeveel van de chemische stof in de werkomgeving bereikt de medewerker alsnog voorbij de gedragen persoonlijke beschermingsmiddelen?

Neem contact op

Wat kan ECTS hierin voor u betekenen?

  • Adviseren over mogelijkheden van biologische monitoring voor een specifieke stof
  • Opzetten van een meetplan voor biologische monitoring (in combinatie met luchtmetingen)
  • Interpreteren van meetresultaten
  • Onze expert Rimke Kerkhoff

    heeft als arbeidshygiënist en hoger veiligheidskundige ruim 20 jaar ervaring in vrijwel alle branches. Naast de reguliere werkzaamheden, is zij betrokken bij project in de bouw. Het meest recente project betreft dieselmotoremissies. Zij heeft verder ruime ervaring met biologische monitoring, gevaarlijke stoffen binnen het PAGO en de RI&E gevaarlijke stoffen.

    06 5250 2038
    rimke.kerkhoff@arbounie.nl

    Rimke Kerkhoff Gecertificeerd arbeidshygiënistrimke kerkhoff arbo unie
rimke.kerkhoff@arbounie.nl