Arbo Unie doorbreekt taboe rond overgang op werkvloer met gerichte aanpak
Samenwerkingspartners starten nieuw onderzoek naar overgang en werk.
Nieuwegein, 4 februari 2025 – Arbo Unie gaat de komende twee jaar met samenwerkingspartners onderzoeken hoe organisaties vrouwen in de overgang beter kunnen ondersteunen. Zo’n 1,8 miljoen werkende vrouwen in Nederland zijn in de overgang. Overgangsklachten worden vaak verward met stress of een burn-out. Ook rust er een taboe op het bespreekbaar maken van het onderwerp. Hierdoor blijft kennis bij leidinggevende over dit onderwerp achter en krijgen vrouwen onvoldoende informatie en vaak niet de juiste behandeling. Arbo Unie wil dit doorbreken en brengt verschillende organisaties bij elkaar om een gerichte aanpak rond overgang en werk te ontwikkelen en in de praktijk te toetsen.
Tijdens de overgang, treden er in het vrouwenlichaam allerlei hormonale veranderingen op. Deze gaan vaak gepaard met fysieke en mentale ongemakken, van hartkloppingen tot opvliegers, stemmingswisselingen en oververmoeidheid. Deze ongemakken kunnen van invloed zijn op het welzijn van vrouwen en hun functioneren. Er is winst te behalen wanneer overgangsklachten bespreekbaar worden en de juiste handvatten beschikbaar zijn om vrouwen hierin te ondersteunen. Voor de vrouwen zelf, voor hun collega’s, leidinggevenden en werkgevers, voor verzekeraars, de zorg, en voor de hele samenleving.
Een belangrijk doel van het onderzoek, geïnitieerd en gefinancierd door Stichting Arbo Unie Nederland (StAUN), is om tot een blauwdruk te komen voor een succesvolle aanpak in uiteenlopende organisaties. Een die organisaties, hun leidinggevenden en vrouwen in de overgang daadwerkelijk verder helpt. Het initiatief is een mooi voorbeeld van hoe StAUN ons dividend investeert in onderzoek, kwaliteitsverbetering en concrete toepassingen in de preventieve bedrijfsgezondheidszorg.
Bundeling van expertise en kennis
Naast bedrijfsartsen vanuit het Arbo Unie Kennisinstituut Werk en Gezondheid haakt het Amsterdam Universitair Medisch Centrum (Amsterdam UMC) aan, dat actief onderzoek doet rondom de overgang. Ook Vi Health, een platform dat vrouwen in de overgang ondersteunt met interventies op de werkvloer en een app om welzijn en productiviteit te verbeteren doet mee. Daarnaast is Social Finance NL betrokken, een organisatie die maatschappelijke impact aanjaagt. De partners combineren kennis, ervaring en eigen data met bestaand onderzoek om tot een gerichte aanpak te komen.
Martijn Brinkman, programmanager bij Stichting Arbo Unie Nederland benadrukt het belang van het onderzoek: “Op het werk wordt de link met de overgang niet altijd gelegd of benoemd, ook niet door de vrouwen zelf, omdat er nog altijd een taboe op rust. Hierdoor blijft de kennis over dit onderwerp achter. Gelukkig zien we dat er meer aandacht komt voor de overgang en de gevolgen ervan. Ook bij werkgevers groeit het besef dat ze hiermee aan de slag moeten. Dit blijkt bijvoorbeeld uit het feit dat grote werkgevers hierover afspraken in de CAO opnemen. Hoe ze dit precies invullen, blijkt echter een uitdaging. Daarmee neemt de behoefte aan concrete handvatten toe.
Oproep aan bedrijven en organisaties
Brinkman vervolgt: “Het onderzoek willen we bij organisaties in de praktijk uitvoeren. Zodat de organisaties zelf direct ondersteund worden en wij nog meer inzicht krijgen in wat er nodig is om het goed te laten landen én om de impact van de diverse onderdelen en het programma als geheel te kunnen meten. Bijvoorbeeld op verzuimcijfers, functioneren en werkgeluk. We denken in eerste instantie aan de sectoren zorg en onderwijs, waar door beperkt personeel een hoge werkdruk wordt ervaren en relatief veel vrouwen van 40+ werken en we dus veel impact voor de organisaties en sector kunnen maken. Bovendien heb je hier de uitdaging dat bepaalde interventies die vrouwen met overgangsklachten helpen, moeilijker zijn toe te passen dan bijvoorbeeld in een kantooromgeving. Zoals aangepaste werktijden om vermoeidheidsklachten te verminderen. Maar ook bedrijven in andere sectoren nodigen we graag uit.”
Noot voor de redactie
Neem voor meer informatie contact op met Esther Bles van Arbo Unie, via: arbounie@bijlpr.nl of 010 310 52 00.
Over Arbo Unie
Bij Arbo Unie geloven we in een wereld waarin iedereen met energie en plezier aan het werk blijft, in een veilige en gezonde omgeving. We onderscheiden ons met een sterke focus op kwaliteit en vernieuwing en excelleren in multidisciplinaire samenwerking. We nemen daarbij onze maatschappelijke verantwoordelijkheid om bij te dragen aan een duurzame samenleving. www.arbounie.nl
Het Kennisinstituut Werk en Gezondheid van Arbo Unie streeft naar het bevorderen van de vitaliteit en gezondheid van werkende mensen. Met behulp van data, interne expertise en nieuwe wetenschappelijke inzichten, slaat Arbo Unie een brug tussen wetenschap en praktijk. Vanuit StAUN dragen we bij aan het toepassen van dit beleid in de praktijk, ter bevordering van de preventie van ongezonde arbeidsomstandigheden..
Als een van de weinige aanbieders kunnen we op basis van deze inzichten ‘voorspellen’ hoe het welzijn en de inzetbaarheid van werkenden wordt bevorderd. Op basis van deze inzichten bieden we gerichte en doeltreffende interventies voor medewerkers en hun werkgevers. Met ruim een eeuw aan ervaring zetten wij ons verder in om bedrijven en werknemers te ondersteunen in een toekomst waarin gezondheid, veiligheid en werkgeluk vanzelfsprekend zijn. Samen creëren we een omgeving waarin mensen met plezier werken, en organisaties sterker worden. Dat is de kracht van Arbo Unie. Arbo Unie en haar dochters werken voor meer dan 1,2 miljoen werknemers bij ruim 12.000 organisaties