Leestijd 3 minuten - 4 juli 2023
Werkstress voorkomen door thuis op te laden
Een hoge werkdruk is bijna een gegeven in deze tijd van schaarste op de arbeidsmarkt. Medewerkers minder of lichtere taken geven is dan niet altijd een haalbare kaart en bovendien vaak niet de beste oplossing. Kijk liever naar waar medewerkers energie van krijgen – op het werk maar zeker ook daarbuiten.
Meer werkenergie door zingeving en ontspanning
De cijfers liegen er niet om: 1,7 miljoen medewerkers in Nederland hebben burn-outklachten en bij 37% van het verzuim geven ziekmelders werkstress als reden op. Ondertussen leert de ervaring dat als mensen uitvallen met stressklachten, er bijna altijd een complex aan factoren speelt. Die hoeven niet alleen te maken te hebben met werk, maar ook met privéomstandigheden en persoonlijke eigenschappen. Om stressklachten tegen te gaan en te voorkomen dat mensen opbranden, is het dan ook belangrijk om verder te kijken dan de werksituatie. Annemieke van Vliet, bedrijfsarts bij Arbo Unie: “Wij werken daarom aan de hand van het work-home-resources-model, dat een bredere insteek heeft dan de gangbare benadering van stress. Dit richt zich bovendien niet alleen op het wegnemen van stressfactoren, maar juist ook op het aanboren van energiebronnen.”
Energiebronnen
De achterliggende gedachte is dat het probleem meestal niet (alleen) is dat mensen te veel energie verbruiken, maar dat ze te weinig opladen. “Die energie hoef je niet alleen uit je werk te halen”, zegt Annemieke. “Ook daarbuiten kun je energiebronnen aanboren die je veerkracht in je werk vergroten. Dat kan van alles zijn: sport, cultuur, wandelen, vrijwilligerswerk. Zelf lees ik bijvoorbeeld voor aan kinderen van migratiegezinnen om hun taalkennis te vergroten. Mooi om te zien hoe ze gaandeweg beter gaan lezen, een grotere woordenschat ontwikkelen, makkelijker communiceren, met mij maar ook op school. Daar haal ik veel voldoening uit. En doordat ik tijd maak voor zingeving, beweging en ontspanning buiten werktijd, heb ik meer energie voor mijn werk met cliënten. Zo werkt dat: als je privé activiteiten ontplooit waar je van oplaadt, heeft dat positieve impact op je functioneren.”
Rol van het team en de leidinggevende
Dat geldt ook andersom: stressfactoren thuis zoals verliessituaties, opvoedproblemen, financiële misère of ziekte, hebben hun weerslag op het werk. “In zo’n geval helpt het als iemand op het werk sociale steun en verbinding ervaart van leidinggevenden en collega’s om daarmee om te gaan. Zodat een medewerker ook het werk beter aankan, ondanks de situatie thuis. Het belangrijkste daarbij is dat je in het team op de hoogte blijft van elkaar, zodat je weet wat er speelt en elkaar tips kan geven. Het is voor werkgevers vaak makkelijker om te sturen op werkfactoren als het om stress gaat, maar ook op privéfactoren kun je invloed hebben. Dat begint bij die betrokkenheid en het inzicht in waar collega’s mee rondlopen. Bij regelmatig informeren hoe het écht met iemand gaat en te toetsen of er behoeften zijn. Dan kun je ook meedenken over oplossingen, bijvoorbeeld over extra verlofmogelijkheden, aangepaste werktijden of begeleiding van een bedrijfsmaatschappelijk werker of psycholoog. En zo kun je helpen verzuim te voorkomen.”
Meer weten?
Wil je meer informatie over stressfactoren en energiebronnen en hoe Arbo Unie kan bijdragen aan de veerkracht van jouw medewerkers en organisatie? Neem dan contact met ons op via informatie@arbounie.nl.